Știai că vechii egipteni deja îndreptau dinții?

Știai că vechii egipteni deja îndreptau dinții?

În scurtul nostru serial de bloguri, am dori să-ți prezentăm istoria dezvoltării ortodonției și, în special, a ortodonției invizibile.

Când aud cuvântul ortodonție, multe persoane cred că este un lucru nou, deși nu este adevărat. În stomatologie, ortodonția este una dintre cele mai vechi ramuri. Este și cazul ortodonției invizibile, am putea crede că acesta este o tehnică a secolului XI, deși începuturile ortodonției cu aliniatoare datează cu mult înapoi – puteți citi mai multe despre aceasta în cele ce urmează.

Să luăm de la început: chiar și în timpul studierii neandertalienilor, au fost găsiți dinți înghesuiți, așa că problema nu este nouă, a fost mereu prezentă, numai că pur și simplu nu au putut face față acestei probleme în mod corect.

Spre deosebire de neandertalieni, egiptenii antici erau deja deranjați de dantura deficitară în așa măsură încât primele aparate ortodontice se conectează de ei, deci sunt din 2.500 înainte de Hristos. Aceste dispozitive nu arătau nici pe departe ca dispozitivele ortodontice folosite astăzi, dar funcția lor a fost aceeași ca și acum, au mișcat dinții în poziția dorită. Materialele folosite la realizarea lor sigur că au fost, din motive de înțeles, foarte diferite de cele folosite astăzi, au atașat de dinți plăci din metal de origine vegetală și animală. Egiptenii au început să folosească aparate ortodontice în special pentru a-și îmbunătăți aspectul.

Apoi a urmat o perioadă foarte lungă fără evenimente în dezvoltarea ortodonției, iar oamenii nu au simțit cu adevărat nevoia de ea în Evul Mediu, așa că dezvoltarea sa mai serioasă a început abia în 1580. Din acest an datează în Franța pregătirea stomatologică și a și adus progrese semnificative în ortodonție. La început, nu s-a pus foarte mult accent pe reglarea directă a dinților, dar știau deja că îndepărtarea unei „măsele de minte” ajută în cazul danturii înghesuite. Această procedură a fost folosită cu precădere, așa cum procedează și stomatologii astăzi. Următoarea piatră de hotar în ortodonție și chiar cuvântul dentist ține de un domn francez, Pierre Fauchard. El a inventat în 1728 aparatul ortodontic având forma unei potcoave, reprezentând baza aparatelor ortodontice fixe ale timpurilor noastre. Era o placă de metal prețios în formă de potcoavă care era atașată de dinți cu un fir și astfel le putea muta cu ajutorul aparatului, iar apoi le și fixa în poziția dorită. Ideile lui Fauchard au fost dezvoltate de Etienne Bourdet, dentist șef al curții regale franceze, versiunea lui fiind deja una rafinată. Există multe metode și dispozitive asociate numelui său care sunt încă folosite într-o anumită formă astăzi, cum ar fi scoaterea premolarilor în timpul tratamentelor ortodontice pentru a crea spațiu și așa-numitul aparat ortodontic lingual, fiind plasat pe suprafața interioară a dinților.