Aparatele dentare false

Aparatele dentare false

Zâmbetul e accesoriul pe care îl purtăm cu noi zi de zi și care ne reprezintă. Este în natura umană să fim mai încrezători cu un zâmbet perfect și sănătos, însă nu toți am fost înzestrați cu o dantură perfectă. Partea bună este că tehnologia avansează și sunt diferite metode prin care putem să obținem acel zâmbet perfect.

Aparatul ortodontic este cea mai bună variantă atunci când dinții tăi nu sunt aliniați corespunzător sau daca mușcătura nu este una potrivită. Un astfel de tratament este adesea destul de costisitor, însă este o metodă sigură.

Din cauza interesului tot mai mare în ceea ce privește aparatele dentare, fie de nevoie, fie pentru că sunt la modă, pe piață au apărut tot mai multe aparate dentare false. Ele vizează în principal persoanele nehotărâte, pe cele tinere și pe cele care consideră că tratamentul ortodontic este costisitor. Având un preț mult mai mic fața de unul profesional, aceste tipuri de aparate au acaparat piața. Nu ai auzit până acum de ele? În articolul următor îți explicăm ce sunt aceste aparate dentare false, cum poți să le deosebești si care sunt alternativele cele mai bune ale lui.

Ce sunt aparatele dentare false și cum au apărut?

Unele persoane consideră aparatul dentar ca fiind jenant, iar unele persoane optează pentru ele doar ca să se simtă incluși și să-și copieze prietenii și colegii de clasă. Din acest motiv au apărut aceste aparate dentare false, iar cei care au o dantură sănătoasă ajung să aibă probleme dentare grave din cauza acestora. Costul mult mai redus și nevoie de a fi în pas cu moda, au făcut aceste aparate atât de populare.

Bretele false, cunoscute și sub denumirea de bretele la modă, sunt similare aparatelor ortodontice reale prin faptul că sunt făcute cu o bucată de sârmă și brackets. Sârma este turnată pe dinți pentru a se potrivi cu forma exterioară a dinților. Deși arată la fel, aceste aparate false nu sunt operative sau funcționale în niciun fel. Ele pot fi destul de periculoase și s-au dovedit a prezenta mai multe riscuri decât beneficii.

Cum afectează dantura aparatele dentare false?

Medicul specialist aplică aparatul dentar ortodontic cu o anumită presiune, astfel încât presiunea netă pe care o aplică pe dinți să fie calibrată pentru a-și schimba pozițiile și pentru a avea la finalul tratamentului rezultatul dorit. În schimb, aceste aparate false nu sunt calibrate și de cele mai multe ori ele întrerup alimentarea cu sânge a dinților. În timp, acest lucru poate ucide rădăcina dintelui, poate dăuna gingiilor și, în cele din urmă, poate cauza căderea dinților.

Iată câteva riscuri care pot apărea atunci când optezi pentru un aparat dentar fals:

  • Apariția cariilor dentare- pentru aceste aparate dentate false se folosesc adezivi ieftini pentru a fixa bracket-urile pe dinți. Acest lucru poate provoca daune severe la nivelul smalțului, pot să decoloreze dinții, iar în timp pot provoca cariile dentare.
  • Otrăvirea – materialele folosite pentru acest tip de aparat nu sunt aprobate pentru uz uman, iar unele pot conține materiale dăunătoare care pot fi toxice. Cele mai ieftine aparate dentare false și cele mai des întâlnite sunt cele din cauciuc ieftin netratat și metale care pot conține plumb.
  • Răni la nivelul cavității bucale – materialele folosite nu garantează fixarea bracket-ului și a sârmei pe dinte, iar ele s-ar putea desface și pot provoca răni grave.
  • Infecții- aparatele dentare fie ele ortodontice sau false, pot provoca inflamații și uneori infecții dacă igiena nu este una corespunzătoare. Diferența este că un medic ortodonti va ști să te îndrume și să îți propună cele mai bune variante, însă pentru cele false, purtătorul nu va ști ce este de făcut pentru a preveni agravarea.

Deoarece nu sunt proiectate și administrate de un ortodont calificat, aparatele dentare false pot dăuna grav dinților, nu numai că distrug alinierea corectă a dinților, ci și provoacă probleme la nivelul gingiilor, dinților și maxilarului în timp. Singura persoană care ar trebui să aplice orice fel de aparat pe dinți este un ortodont calificat și certificat.

Din cauza problemelor apărute în timp, în 2018, aparatele dentare false au fost interzise în Thailanda, potrivit Bangkok Post. Președintele Consiliului Stomatologic a impus interdicția deoarece unele dintre aceste aparate dentare au scurs metale grele precum cadmiul, provocând leziuni ale gurii și boli de inimă.

Care sunt alternativele pentru un zâmbet frumos?

Dacă consideri că aparatele dentare clasice sunt inestetice, nu îți face probleme. Există alte alternative! Spre exemplu, aparatul dentar invizibil Smilezor este o variantă insesizabilă care s-a dovedit a fi la fel de eficientă pentru copii, adolescenți sau adulți. E de înțeles ca aparatele dentare fixe să fie mai eficiente în rândul adolescențiilor decât la adulți din cauză că osul maxilarului nu este atât de fixat. Dacă vrei să afli mai multe detalii despre acest tip de aparat dentar, am scris un articol întreg dedicat acestui subiect.

În cele din urmă, cea mai sigură variantă spre un zâmbet perfect și sănătos începe cu o vizită la un medic ortodont. El va ști să te îndrume și să îți ofere cel mai bun tratament pentru problema ta. Deși suntem tentați să alegem varianta mai puțin costisitoare, trebuie să luam în calcul și riscurile pe care aceste variante low cost le au. În timp ele se pot dovedi a fi mult mai scumpe din cauza tratamentelor de care vei avea nevoie pentru a repara stricăciunile făcute de un aparat dentar fals.

Este esențial ca tinerele generații să înțeleagă că nicio tendință nu merită să-și riște sănătatea sau viața.