Cât costă să-ți pui un aparat dentar?
Deși purtarea unui aparat dentar ar putea să pară o modă în zilele noastre, ele sunt de fapt o necesitate. Cu toate că zâmbetul frumos, cât mai aproape de perfecțiune este un deziderat pentru mulți dintre noi, problemele de ortodonție nu au doar consecințe de ordin estetic. Ele pot afecta în timp nu doar sănătatea dinților sau gingiilor, ci și sănătatea articulației temporo-mandibulare și a tubului digestiv. De aceea, atunci când există probleme la nivelul danturii, este important să le remediem, o aliniere corectă a dinților și îndreptarea acestora având o contribuție majoră la refacerea mușcăturii corecte și la menținerea sănătății organismului în ansamblul său.
Cum se realizează corectarea poziției pe arcadă a dinților? Cea mai utilizată metodă este cea care presupune purtarea unui aparat dentar, fiind cel mai accesibil și eficient mod pentru obținerea unui zâmbet de invidiat. În trecut acest tip de tratament era asociat cu costuri ridicate, nu oricine putându-și permite un astfel de tratament. Mulți dintre cei care erau capabili să acopere totuși costurile aferente erau adesea descurajați de aspectul inestetic al aparatelor dentare metalice, de durata lungă de timp necesară pentru ca tratamentul să ajungă să aibă efect și de durerile asociate activării și purtării acestora.
În prezent există diverse tipuri de aparate dentare pe piață, oferta fiind destul de variată atât în ceea ce privește costurile asociate acestui tip de tratament, cât și duratei pe care se întinde sau aspectele de ordin estetic. Avem astfel de ales între aparatul dentar clasic, cel cu brachete metalice, greu de ignorat și inestetic sau aparatele dentare invizibile o alternativă mult mai prietenoasă și eficientă în același timp.
Atunci când avem în vedere aparatele dentare invizibile facem referire la 3 mari tipuri care intră în această categorie. Acestea sunt:
- aparate dentare cu brachete ceramice sau din safir – nu sunt chiar invizibile însă sunt mai puțin vizibile, odată fixate, decât cele cu brachete metalice, fiind fie transparente, fie având o culoare apropiată celei a smalțului dinților
- aparate dentare linguale – fiind poziționat pe partea interioară a dinților nu este vizibil atunci când zâmbim, însă eficiența sa este una ceva mai scăzută datorită faptului că datorită poziționării sale dimensiunea arcurilor și a brachetelor metalice este una mai redusă
- aparate dentare invizibile sau transparente – dacă în cazul primelor două vorbim de aparate fixe care funcționează și arată aproape ca modelul clasic de aparat metalic excepție făcând culoarea arcurilor și brachetelor sau poziționarea aparatului, în cazul acestui ultim tip de aparate apar diferențe considerabile. Astfel, provocări precum afectarea vorbirii, a obiceiurilor alimentare, igiena orală, apariția unor posibile leziuni la nivel bucal, imposibilitatea scoaterii aparatului sunt date uitări atunci când alegem gutierele transparente, personalizate și detașabile, realizate dintr-un plastic special care le conferă rezistență și delicatețe.
Prețul unui aparat dentar variază și în funcție de tipul acestuia. Însă nu este singurul element de cost demn de luat în calcul, mai corect ar fi să vorbim despre costurile tratamentului sau ale planului de tratament. Astfel, de avut în vedere sunt și costurile din diverse etape precum cea de diagnostic, cea de montare a aparatului, cea a controalelor lunare și cele asociate profilaxiei cariilor și a parodontopatiilor. Toate acestea se adaugă la costurile cu aparatul dentar în special în cazul aparatelor fixe.
Un aparat ortodontic tradițional pornește de la un cost de aproximativ 1500 lei și poate ajunge sau chiar depăși 3500 lei. Aparatele dentare ceramice sau din safir au ca punct de pornire sume precum 2-3000 lei și pot ajunge până la peste 5000 lei. În cazul aparatelor dentare linguale costurile urcă până spre 15000 lei, însă pot fi găsite și la prețuri ceva mai scăzute.
Prețul unor aparate dentare precum cele amintite mai sus diferă în funcție de producător, model și bineînțeles de nevoile specifice asociate fiecărui pacient și de planul de tratament agreat.
Cu toate că aparatele dentare invizibile și detașabile au costuri mai ridicate decât în cazul aparatelor dentare fixe, acestea sunt justificate de avantajele majore pe care le prezintă. Prețul tratamentului cu gutiere detașabile, deși poate părea la prima vedere mare, este comparabil cu cel al aparatelor dentare linguale, însă spre deosebire de acestea ele nu presupun la fel de multe vizite la specialist, evitându-se astfel costuri suplimentare precum cele care sunt legate de montarea aparatului, activarea și reglarea acestuia, igiena dificilă, controalele periodice etc. Cei care optează pentru acest tip de tratament se pot aștepta la costuri ce încep de la 5-6000 lei, putând ajunge și până la 15-20000 lei în funcție de complexitatea problemelor ce se doresc a fi rezolvate și de durata tratamentului. Motivele pentru care acest tip de tratament merită luat în calcul sunt foarte numeroase, de la confortul de care se bucură pacientul, la flexibilitatea oferită acestuia. Personalizarea 100% cu ajutorul tehnologiei 3D avansate permite aplicarea unor forțe reduse protejând astfel dinții de mișcări bruște, mișcându-i ușor și în permanență. Intervenția specialistului este și ea minimă, odată stabilit planul de tratament, controlul se face la 6-8 săptămâni sau chiar la 3 luni în cazurile mai puțin complexe. Alegerea aparatului dentar se face în funcție de complexitatea fiecărui caz, de nevoile și dorințele pacientului, factori ce se vor reflecta fără îndoială și în costul aparatului, respectiv al întregului plan de tratament, de aceea un cost final real va fi posibil de determinat doar ca urmare a unei consultații de specialitate.